32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUDMR joacă antiromâneşte

UDMR joacă antiromâneşte

Declararea independenţei Kosovo are repercusiuni şi asupra guvernului de la Bucureşti, după ce UDMR a recunoscut unilateral noul stat, contrar poziţiei oficiale a României.

Poziţia României în privinţa independenţei Kosovo a fost clară de la început. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat de nenumărate ori că ţara noastră nu va recunoaşte independenţa Kosovo, această poziţie fiind reierată ieri şi de ministrul de externe, Adrian Cioroianu, în cadrul reuniunii CAGRE.

Mai mult sau mai puţin surprinzător, UDMR a salutat duminică, prin intermediul unui comunicat, constituirea statului Kosovo, „o consecinţă firească“ a evoluţiilor din zonă, şi a spus că România nu trebuie să întârzie recunoaşterea acestuia.

„Proclamarea independenţei Kosovo survine după o perioadă dureroasă, plină de suferinţe, care nici nu mai oferea altă soluţie pentru reglementarea situaţiei. Tocmai de aceea, Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că ţările lumii trebuie să recunoască noul stat născut în acest fel. Nici ţara noastră, România, nu trebuie să amâne recunoaşterea Kosovo“, se arată în comunicatul semnat de liderul formaţiunii, Marko Bela, şi de preşedintele executiv, Kelemen Hunor.

Şi celelalte organizaţii ale maghiarilor din România au salutat înfiinţarea Kosovo. Spre exemplu, liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, consideră că proclamarea independenţei provinciei Kosovo ar reprezenta un mesaj în vederea obţinerii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Gazda Zoltan a menţionat că, dacă problema este privită la modul foarte obiectiv, proclamarea independenţei Kosovo nu va face mult mai uşoară lupta în procesul de obţinere a autonomiei teritoriale pentru Ţinutul Secuiesc, dar aceasta trebuie continuată în mod optimist.

 

„Dacă UDMR continuă, să plece de la guvernare!“

 

Poziţia UDMR, partid parlamentar, a pus într-o situaţie delicată PNL şi guvernul Tăriceanu. Senatorul liberal Radu Câmpeanu a declarat ieri că nu se aştepta ca liderul UDMR, Marko Bela, să salute independenţa Kosovo.

„Eu nu cunosc ultimele declaraţii. Am văzut numai o declaraţie intempestivă a domnului Marko Bela şi mă mir că dumnealui, care este un om destul de echilibrat şi cultivat, face declaraţii de aşa natură, pe care nu vreau să le calific, dar sunt mai mult decât nepotrivite“, a spus senatorul PNL.

Câmpeanu a exprimat o poziţie foarte dură la adresa colegilor de guvernare, arătând că, dacă îşi menţin poziţia în cazul Kosovo, Uniunea trebuie să părăsească executivul. „Dacă UDMR continuă, să plece de la guvernare! Şi noi toţi va trebui să ştim să-i ţinem acolo unde trebuie să stea“, a spus Câmpeanu. Senatorul liberal a precizat că guvernul a făcut foarte bine că nu a recunoscut independenţa provinciei Kosovo, deoarece un asemenea act ar putea fi un precedent periculos, „nu neapărat pentru România, dar pentru o serie întreagă de ţări din Europa de Est şi de Sud-est“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII